نمونههای ادبیات فانتزی مدرن
نمونههای ادبیات فانتزی مدرن که همگی از انگلیس میآیند
فانتزی از آن نوعهای ادبی است که ما هم تویش حرفهایی برای گفتن داریم. قصههای جن و پری زیادی را از بچگی تا به حال شنیدهایم. قصههایی که گاهی تهمایههای مذهبی هم دارند و رد پای فرشتهها و شیطان را میشود تویشان دید.
با این حال باید اعتراف کرد که یک جریان قصهگویی انگلیسی که ریشههایش توی دانشگاه آکسفورد است توانسته در این چهل پنجاه سال اخیر فاتح بیرقیبی در ادبیات فانتزی باشد. جریانی که با سهگانه ارباب حلقهها شروع شد و در این سالها هم ادامه پیدا کرده و اتفاقا حسابی غنی و پر و پیمان شده.
اینهایی که میبینید تنها چند تا از نویسندگان داستانهای فانتزی هستند که آثار مهمشان به فارسی هم ترجمه شدهاند و میشود در بازار پیدایشان کرد:
جیآرآر تالکین: بعد از آن فیلمهای حیرتانگیز و استادانهای که پیتر جکسون از روی سهگانة ارباب حلقهها ساخت، این مجموعه دوباره مطرح شد.
داستان این سه کتاب دربارة هابیت کوچکی به نام فرودو است که مأموریت پیدا میکند حلقهای را که قدرت شر در آن نهفته شده، بهجای مشخصی ببرد و نابود کند.
تنها در این صورت است که سرزمین میانه از خطر نابودی نجات پیدا میکند. انسانها، دورفها (کوتولهها)، اِلفها (پریها) و کلی موجودات خیر و شر دیگر هم سر راه این هابیت قرار میگیرند و داستان را پیش میبرند.
سیاسلوئیس: میگویند او بزرگترین مشوق تالکین برای خلق ارباب حلقهها بوده. لوئیس هم البته دنیای خودش را خلق کرد و اسمش را نارنیا گذاشت.
سرزمین زیبا و سرسبزی که پر است از حیوانات سخنگو و دورفها و سانتورها (موجوداتی که نصفشان انسان است و نصفشان اسب) و البته انسانها.
مجموعه ماجراهای نارنیا هفت جلد است و در هر داستان چند نوجوان از دنیای امروزی به نارنیا میروند و آن سرزمین را از خطری که تهدیدش میکند نجات میدهند.
شخصیت ثابت و باهیبت تمام داستانها هم یک شیر است به نام اصلان.
جان کریستوفر: سهگانة کریستوفر جزو قدیمیترین و نوستالژیکترین فانتزیهای قرن بیستمی هستند.
«کوههای سفید»، «برکه آتش» و« شهر طلا و سرب» داستان یک نوجوان روستایی است به نام ویل که تصمیم میگیرد تسلیم سهپایهها نشود و کلاهک سرش نگذارد.
او میخواهد آزاد باشد و برای همین هم راه سختی را برای زندگی انتخاب میکند: مبارزه با سهپایهها.
رولد دال: اگر فیلم چارلی و کارخانه شکلاتسازی را دیده باشید (که تویش جانی دپ بازی میکند) حتما با فضای داستانهای دال آشنا شدهاید.
البته این کتاب (که فیلم از رویش ساخته شده) فقط یکی از مجموعه داستانهایی است که دال با شخصیت چارلی برای بچهها نوشته.
کتابهایی مثل «جادوگرها» و «هلوی غولآسا» یا « داستانهای باورنکردنی» هم چند تا از آثار این نویسندة پرکار انگلیسی هستند.
جیکیرولینگ: کی ممکن است اسم هری پاتر را نشنیده باشد؟ این نوجوان لندنی با آن عینک گرد و زخم روی پیشانیاش مشهورترین بچه دبیرستانی دنیاست.
هری پاتر هم مثل شخصیتهای دیگر داستانهای فانتزی قرار است دنیا را نجات دهد. این بار و در این داستان، دنیا از سوی یک جادوگر سیاه به نام لرد ولدمورت تهدید میشود.
فرق بزرگ هری پاتر با بقیة داستانهای دیگر این است که پایانش را کسی نمیداند، چون جلد آخر کتاب هنوز چاپ نشده.
هری و دوستانش، رون و هرمیون جزو محبوبترین شخصیتهای فانتزی در تاریخ ادبیات به حساب میآیند.
فیلیپ پولمن: با سهگانة نیروی اهریمنیاش تم آشنای مبارزة خیر و شر را دارد و مثل تمام فانتزیهای اصیل، از آنجا شروع میشود که قهرمان داستان، دختر بچهای به اسم لایرا، در دنیای کوچک و محدود خودش بازیگوشی میکند.
بهتدریج که داستان پیش میرود، همه چیز پیچیدهتر و عمیقتر میشود تا صحنة نهایی رویارویی خیر و شر برسد.
ضمنا یادتان باشد که با ظهور این نویسنده، سهگانة کرسی استادی آکسفورد هم کامل میشود: تالکین، لوئیس و پولمن.