بیوگرافی کامو
کامو در سال 1913 در خانواده ای فرانسوی در شمال الجزایر در کنار دریای مدیترانه به دنیا آمد، . و در سال 1960 در فرانسه درگذشت. کامو از خانوادهای کارگری و فقیر برخاسته بود. او دوران جوانی و کودکی خود را در الجزایر گذراند و بعد از تحصیل رشتهی فلسفه، مدتی کارمند دولت بود.
آلبر کامو (Albert Camus, 1913-1960)، نویسندهی اگزیستانسیالیست فرانسوی، چهل و چهار ساله بود که جایزهی ادبیات برای نوبل را دریافت کرد و سه سال بعد در اثر یک سانحهی اتومبیل جوانمرگ گردید.
جانبداری او از سیاست استعماری فرانسه در جنگ استقلالطلبانهی مردم الجزایر سبب بدنامیاش در میان روشنفکران عرب و ترقیخواه جهانی شد. روشنفکران چپ هم آن زمان در فرانسه، به دلیل اعتراضات وفعالیتهای ضد استالینیستی کامو، به طرد او پرداختند.
مکتب ادبی و فلسفی اگزیستانسیالیسم را میتوان محصول دوران شکست، ناامیدی، پوچی، سرخوردگی، شک و تردید بخشی از جوانان و روشنفکران غرب، بعد از فاجعهی جنگ جهانی دوم دانست.
آنچه امروزه دربارهی کامو میتوان گفت، این است که او زیر تأثیر فلسفهی مرسوم اگزیستانسیالیسم آن دوره، نمایندهی ادبیات اگزیستانسیالیستی در فرانسه شد. طبق آماری، سالانه در مجلات فرهنگی کشورش حدود سی تا هفتاد مقاله دربارهی او منتشر میشود. کامو نویسندهای است اخلاقگرا که آثارش مشهوریت جهانی دارند. اهمیت او در فرهنگ غرب در قرن بیستم، دست کمی از تأثیر افرادی چون: مارکس، نیچه و فروید ندارد. او همچون همهی هنرمندان بزرگ قبل از خود، خالق اسطورههایی شد که انسان غربی با آنها حتا امروزه دست به گریبان است. در محیطهای فرهنگی، کامو را در کنار مشاهیری چون کافکا، نیچه، همینگوی، فاکنر، داستایوسکی، بکت و یونسکو، قرار میدهند.
کامو را میتوان نویسنده، فیلسوف، نمایشنامهنویس، روزنامهنگار، مقالهنویس، ناشر، ویراستار، هنرپیشه و فیلمساز دانست. او میگفت حتا جایزهی نوبل نمیتواند مزد واقعی انسان در جامعه و جهان آبزورد غربی باشد، یعنی هیچکس مزد حقیقی خود را در دنیای پوچ و بیمعنای فعلی دریافت نمیکند.
از مشهورترین آثار کامو کتابهای طاعون، بیگانه، اسطورهی سیزیف، انسان شورشی، سوء تفاهم و وضعیت اضطراری هستند. آثاری که شامل ژانرهای رمان، نوول، داستان، نمایشنامه، مقاله و گزارشند. تا چندی پیش، حدود دوازده میلیون نسخه از کتابهایش، مخصوصا دو اثر مشهور او بیگانه و طاعون، به فروش رفتهاند.
کتابهایش در بعضی از کشورهای غربی، بخشی از برنامههای درسی مدارس هستند. به نظر جامعهشناسان، خریداران آثار کامو، معمولا روشنفکران اقشار متوسط و طبقهی مرفه جامعهی شهری هستند. در کتابهای تاریخ ادبیات، غالبا اومانیسم و انسانگرایی کامو ، با روشنگری و روشنفکری سارتر مقایسه میشود.
خزه