«پرویز دوائی»، یادنگار روزهای از یاد رفته!
از اهل سینما و دوستداران فیلم در ایران، کمتر کسی است که پرویز دوائی را نشناسد. همه یا نقد و نوشتهای از او خواندهاند؛ و یا در مناسبات دوستانه و همکاری، از نقطه نظرات و راهنماییهای او بهره بردهاند. مسعود کیمیایی بارها گفته است که: گذرش از «بیگانه بیا» به «قیصر»، بر اثر حرف پرویز دوائی بوده است.
اصولا و اینطور که معلوم است، دنیای سینما در هر جای جهان، به دو قطب عمد? «سینماگر» و «منتقد فیلم» تقسیم شده و میشود. تماشاچی و مخاطب، طیفی است که در پهنایی گسترده بین این دو قطب نشسته و قرار میگیرد. از آنجا که علیرغم حضور حدود یکصد سال? سینما در ایران، عمر سینمای جدی و مطرح به چند دهه بیشتر بالغ نمیشود؛ طبعا «نقد نویس فیلم»، بهمصداق آن که غربال بهدست دارد، با چند گام فاصله از پی کاروان سینماگران معاصر آمده و میآید.
پرویز دوائی در تاریخ نقد نویسی سینما در ایران، از سردمداران و نسل اولیها این فن محسوب میشود. او که در دورهای برای مجل? «سپید و سیاه» مینوشت، طبق فرم صفحهبندی مجله، نقدهایش با امضای «پیام»، در صفحات آخر مجله بهچاپ میرسید. در نزد اهل سینما و دوستدارن فیلم معروف بود که: «خریداران مجله، آنرا از چپ به راست ورق میزدند؛ چون نقدهای دوائی در آخرین صفح? آن چاپ میشد.»